Диета с вино

Диетолозите нямат единодушно мнение по въпроса за алкохола и отслабването. Разбира се, сам по себе алкохолът е достатъчно калоричен. Например ликьорите са едни от най-висококалоричните напитки – около 336 калории на 100 мл.  Водката дава около 200, а сладките газирани коктейли около 250 калории на 100 мл питие. Но основна опасност за отслабващите представлява повече не самият алкохол, а въздействието му върху апетита. Често чаша алкохол, особено ако е приета на гладно, предизвиква чувство за неконтролируем глад и човек започва да поглъща огромни количества храна. Българинът обича да слага на масата си всякакви мезета, а това е още по-лошо, защото се поглъщат храни от всякакъв вид, всяка от които има различно време на обработка в стомашно – чревния тракт.
От друга страна, ако човек е способен да контролира апетита си, чаша алкохол може да се окаже полезна в борбата с наднорменото тегло. Алкохолните калории изгарят по-бързо. Има и напитки, които не са толкова висококалорични. Например в бирата се съдържат 30-40 калории на 100 мл, а това е по-малко отколкото в някои плодови сокове. В сухото вино например има и полезни за организма ензими. Именно те “топят” липидите и помагат обработката на мазна храна. Ако се снабдиш с качествено сухо вино, можеш да си позволиш да изпиеш дори една бутилка в денонощието, без това да предизвиква натрупване на излишни килограми. Известният диетолог Монтиняк съветва да се изпива по 400 мл хубаво вино на ден.

Монодиета с вино
Монодиета с вино не бива да се прилага за повече от 3 денонощия.
За 24 часа се разрешава изпиване на стандартна бутилка сухо червено вино. Няма точно определени приеми по часове и количество, но е по-правилно количеството вино да се разпредели така, че да могат да се утоляват пристъпите на глад. Освен вино е допустимо да се изядат три големи зелени ябълки или  половин малка франзела от пълнозърнест хляб.
Според диетолозите  за три дни  могат да се свалят  3 – 5 килограма, особено ако диетата се съчетае с физическа активност – фитнес, плуване, дълги разходки, каране на колело или велоергометър, тенис и др.
Като всяка монодиета и винената има своите недостатъци, защото е ограничен приемът на полезни за организма  вещества. Преди да се решите да я приложите, би трябвало да помислите и как вашият организъм реагира на алкохол, особено когато той се приема на гладно. Все пак една диета не трябва да пречи на вашите ежедневни занимания или да ви довежда до стресови ситуации, че не сте си свършили работата.url