Как да направим ракията мека

Как да направим ракията мека

Има техники и тактики, които превръщат и най-серт питиетата в балсам за небцето.

 

Някои майстори добавят глицерин. Глицерин се добавя и във виното, като и в други спиртни напитки, като водка например. Глицеринът придава и един по-плътен вкус на алкохолните питиета. Количеството, което се слага е 0,5 до 2,0 грама на литър (50 до 200 грама на 100 литра) Задължително е предварително да се направи проба за по-точно определяне на необходимото количество.

 

Тук трябва дебело да подчертаем, че не е много полезно да се превишава количеството на глицерина, както и да се пие постоянно ракия, в която има добавен глицерин.

 

Другият метод е престояването на ракията за около 72 часа във фризер. Екстремното изстудяване цели преструктуриране на водата. Разбира се, този ефект е временен и не променя за дълго време вкусът и пивкостта на ракията. След като се стопли, ракията възвръща предишния си вкус.

 

Безспорно, най-добрият и доказан през вековете метод за омекотяване на ракията е тя да отлежава в дъбови бурета. Всичко останало са не особено нужни, а понякога и опасни за здравето добавки, които имат само временен ефект.