Как се прави домашно червено вино

 

 • Сдобивате се със зряло грозде. У нас най-често използваните сортове са Широка мелнишка лоза, Мавруд, Мерло, Гъмза и Каберне.
 • Отстранявате листата, гнилите зърна и по желание – чепките. Ако не махнете чепките, виното ще има по-високо съдържание на танини.
 • Гроздето се смачква и се поставя в съд. НЕ бива да заема повече от 2/3 от обема на съда. Съдът може да бъде от неръждаема стомана, дървена бъчва с различни размери или дори пластмасов съд.
 • Веднага след поставянето на смачканото грозде в даден съд се мери неговата захарност. Тя трябва да е около 22-24%. Ако измерената захарност е по-ниска, се добавя захар.
 • След 1-2 дни започва ферментацията. При този процес се отделя голямо количество въглероден диоксид, който изтласква на повърхността всички люспи, семки и др. твърди вещества и образува шапка на отвора на съда. На пазара могат да бъдат намерени т.нар. „изкуствени дрожди” – активатори на алкохолната ферментация. Те спомагат за бързото стартиране на процеса на преминаване на захарите в алкохол, намаляват времето за ферментация и помагат за бързото избистряне на виното след това. Употербата на дрожди е въпрос на личен избор.
 • По време на „буйната” ферментация, която трае около 7-10 дни, е добре да разбърквате  гроздето или да го затиснете с чамови летви, за да може „шапката” да е леко потопена и да не засъхва повърхностният слой, както и да влиза кислород за дишането на дрождите и да се отделя въглеродният двуокис.
 • Температурата на помещението, където ферментира гроздето, трябва да е около 20-25 градуса.
 • На ден захарността трябва да спада с около 2%. Препоръчително е виното да се отточи след бурната ферментация в друг съд, където да продължи тихата ферментация, която трае около месец. За нея съдът трябва да е затворен, но от него да е изведено маркуче, чийто край да е потопен в друг съд, който е пълен с вода. В него ще бълбука отделящият се кислород.
 • След края на тихата ферментация се прави първото претакане. То трябва да става от висока струя и на място с чист въздух, защото виното поема всички миризми.Това е първото чисто вино. Неговото количество в голяма степен зависи от избрания сорт. Най-голямо е при широката мелнишка лоза.
 • В съда за фермен­тация остават джибри, от които, чрез трамбоване или през при­тискане с преси може да отделят още около 5-6% вино.
 • От остатъчния материал може ( даже е задължително ) да си направите и ракия. Към джибрите прибавяте разтвор от захар и вода в съотношение 1 към 3. Разбърквате всеки ден докато трае бързата ферментация. Когато захарността падне близо до 0, варите/печете ракията. Ако нямате възможност и искате да отложите варенето за известно време, задължително трябва да затворите херметически бидона/бъчвата, за да не  ” изпуснете ” материала.

Възможно е да се сложат всякакви добавки за подобряване на цвета, мриса или вкуса на виното. Слагат се дъбови стърготини и най-различни билки за специфичен аромат, трънки, боровинки и зърна от черен бъз за по-наситен цвят, желатин и яйчен белтък за по-добро избистряне и още много други добавки. Според старите майстори обаче добре узрялото грозде е напълно достатъчно, за да се получи добро вино.