УНИКАЛНИ НОВИ РЕЦЕПТИ ЗА ПРОИЗВОДСТВО НА РАКИЯ

                                                                dubov-chips

НОВИ  РЕЦЕПТИ

УНИКАЛНИ НОВИ РЕЦЕПТИ ЗА ПРОИЗВОДСТВО НА РАКИЯ !!!
Техники, трикове и рецепти за призводство на ракията. Споделете какъв е Вашият начин за превръщане на напитката в балсам за небцето?

 

 

ЖИТНА  РАКИЯ  – 1

                                                     /Предложена  е от Вергил Манов

                                                      от с.Ръждавица, кюстендилско/

          В подходящ съд ,който пропуска вода,  на слой от 5 см се насипват 5-6 кг жито. Полива се по няколко пъти на ден, докато зърната покълнат – за около 5 дни.

          Покълнатите зърна се поставят в съд за ферментация – пласт-масов бидон с вместимост 140л.

          Разтварят се 20 кг захар в 20-30 л гореща вода и след  като течността изстине се изсипва в бидона. Добавят се 70-80 л вода и  1 бутилка оцет. Разбърква се и се измерва захарността, която трябва да бъде 22-24%.

          Отмерват се 300г хлебна мая, която се размива в 1 л хладка вода и се внася в бидона. Отново се разбърква за размесване на маята с кашата за ферментация.

           В продължение на седмица кашата се бърка всеки ден. Когато бурната ферментация премине, бидонът се затваря. След около 2 седмици се проверява захарността  – яко е по-малко от 1% материалът е готов за изваряване.

          rakia_i_salata  Преди поставяне на капака, в казана се пускат 4 глави кромит лук, нарязани на парчета, и 10-15 стръка изсушен жълт кантарион.

            Първакът , около 0.8л се отделя своевременно. Изваряването  продължава до момента, в който излизащата  ракия е с алкохол  около 38 градуса. Останалото отива за патоки. Получената ракия се разрежда с дестилирана вода  до 42-43 градуса.

 

  ЖИТНА  РАКИЯ – 2

                                           /предложена е от Илия Илиев от Горна Оряховица/

             В бидон с обем 80-100 л се слага 12 кг доброкачествена пшеница или ечемик. Залива се с 50л студена  вода. Разбърква се добре и се отделят леките плаващи примеси. Част от водата , около 20л , се загрява  и се добавят 10 кг захар. След  разтваряне  на захарта и охлаждане  на разтвора до 30 градуса течността се връща в бидона.

           Прибавя се 150г хлебна мая,предварително размита в 0.5л хладка вода. Разбърква се и се оставя за ферментация.

            През това време на ферментацията се разбърква ежедневно.

            Отворът на съда да се държи непрекъснато покрит с капак. След приключване на ферментацията, която продължава 12-14 дни , материалът се изварява. 

            Първакът  и патоките се отделят своевременно.

            При добре проведена ферментация и дестилация се получава 12-14л ракия със специфичен вкус и аромат.

             Оцветява се с няколко парчета сухи черничеви трески.

 

                                                     ДОМАШНА  РАКИЯ  ОТ  ПЪПЕШИ

                             /рецептата е изпитана в продължение на няколко  години

                                       от Георги  Георгиев от с. Пороище, Разградско/

                            ———————————————————————————-

 

             Използват се добре узрели  и здрави пъпеши, на които  се отстранява семето и кората. Месото се нарязва на малки парчета , които се влагат в каца или бидон, поставени в помещение със стайна температура. За 100- 120кг пъпеши се добавят 10 кг захар , предварително разтворена в 25-30 л  вода, която е леко затоплена. След охлаждане до около 25 градуса захарният сироп се налива в бидона.

           За повишаване  на киселината в материала се внасят и 1 кофа смачкани зрели джанки.

            Сместта  се  бърка до получаване на каша. Отмерват се 150г хлебна мая и се поставят в кофа , пълна със сок от кашата. Размесва се добре и се връща в бидона. Разбърква се за размесване на маята с целия обем каша.

           Съдът се покрива с капак  и се оставя  за ферментация.

           След ферментацията се изварява  в ракиен казан, при своевременно отделяне на първака и патоките.

           Ракията  се коригира до 40 обемни процента алкохол и се залага  за отлежаване, както е описано в общата част на книгата.

 

                                       muskat

ФАМИЛНА  РЕЦЕПТА  ЗА  ДОМАШНА  МУСКАТОВА  РАКИЯ

                                           на Петко Йотовски от с. Ръжево конаре, Пловдивско

 

            Използва се грозде  от винени,десертни и мискетови сортове, което узрява по едно и също време . Гроздето от винените ,бели и червени сортове, се ронка и мачка общо. Гроздовата каша се събира в дренирана каца и част от мъстта се отделя веднага за бяло вино. Останалата   в кацата гроздова каша ферментира с потопена шапка за червено вино.

             Виното се отточва 3-4 дни след бурната ферментация.

             Гроздето от мискетовите и десертните сортове също се ронка и мачка общо. Гроздовата каша се събира в отделна каца. Ферментацията също протича с потопена шапка за червено вино.

             При отточването се заделят 40л , които се използват при втората дестилация. Първата дестилация се извършва в обикновен казан от 450л, в който се зареждат джибрите от първата каца и джибрите от втората каца с останалото в тях вино от мискетовите и от десертните сортове.

             Втората  дестилация протича в казан с обем 200л, зареден  с ракията от първата дестилация, разредена с вода  до 30 градуса и отделеното 40л вино от десертните и от мискетовите сортове. Съотношението  ракия:вино  е около 3:1, което е оригиналното  в рецептата. Дестилацията протича на умерен огън и задължително отделяне на първака и патоките.

            Получената  ракия, около 55 градуса ,се налива в буре за отлежаване. Когато се използва стъклен съд, внасят се дребни парчета трески  от суха стара дървесина от дъб или черница – 3-4г на 1 л ракия.  Когато ракията получи златист цвят, приятен мек вкус и изразен мискетов аромат се налива в стъклени бутилки.

 

                                                                   Apricot_en ПЛОДОВА  РАКИЯ

                                     /предложена  е от Ванко Велев  от с. Бъркач, Плевенско/

 

             Добива се от смесени плодове – круши, джанки, къпини, а понякога и от дренки. Крушите  се режат на дребни парчета, а джанките и къпините  се  смачкат.

             Ферментацията протича в пластмасов бидон – 100-150л, държан в закрито помещение. Понеже не всички плодове узряват по едно и също време, преработката се прави по реда на узряването им, което продължава до месец. През цялото време отворът на бидона е покрит.

              След внасяне  на последната партида плодове се добавя `10кг захар,предварително разтворена в 30-40л затоплена  вода. Разбърква се и се оставя за ферментация, през време на която кашата се бърка по 2-3 пъти на ден. В края на ферментацията твърдите части падат на дъното. Бърка се и ако не се появят  мехурчета  се пристъпва към изваряване.

              Дестилира се  в ракиен казан с обем 100л и с подобрена  конструкция на серпентината. За предпазване от нагар е монтирано лъжливо дъно от перфорирана медна  ламарина с диаметър на отворите 2-3 мм.

           При зареждане на казана се отделят костилките. За подобряване на вкуса , в казана се внасят 3-4 глави лук, разрязани на 4 парчета , и няколко парчета тиква. При дестилацията задължително се отделя първакът, а патоките когато средното алкохолно съдържание на общото количество ракия стане около 50 градуса.

            От едно зареждане на казана се получават 3035л 50 градусова  ракия, която се налива в бурета от черница. Когато ракията получи златист цвят и приятен вкус  с типични плодови ракиени тонове в аромата, налива се в стъклени бутилки.

 

                                                                    grozdova ВИНЕНА  РАКИЯ

 

           След смачкване на гроздето се отделят 50-60л , а може и повече, гроздов сок/мъст/, която се прехвърля в дървено буре или в пластмасов бидон с вместимост 80-100л. Добавят се 100г хлебна мая, предварително размита в 0.5 л хладка вода. Разбърква се и се оставя за ферментация.

          За нормалното протичане па ферментацията  съдът  се поставя в помещение с  температура 20-22 градуса. След ферментацията се дестилира, като се спазват посочените в книгата условия. 

          Своевременно се отделят първакът и патоките.

           След корекция на алкохолното съдържание до 40 градуса ,ракията се налива в дървен или стъклен съд за отлежаване.

 

                                                           РАКИЯ    С  ИНДИЙСКО    ОРЕХЧЕ

 

          Купуват се 1 или 2 опаковки индийско орехче. Натрошват  се на по-дребни парчета и се поставят в стъклена бутилка от 1.5л. Заливат се с прясна ракия, като се оставя въздушна камера от 150-200мл. Поставя се запушалка и бутилката се оставя в помещение със стайна температура  за настойване в продължение на един месец.

         За ускоряване на екстракцията през 2-3 дни бутилката  се разклаща и се обръща за размесване на ореховите парчета  с целия обем. След изтичане  на срока ракията –екстракт се отделя и се прецежда. Бистрата се налива  в стъклени бутилки.

          В дамаджана се наливат 5 или 10л прясна ракия, внасят се 200мл от ракията –екстракт и се разклаща за хомогенизиране. След 24  часа  се опитва  на вкус. Ако ароматът е слаб добавя се втора порция, разбърква се и отново се опитва  след 24 часа – операцията може да се   потрети до желания вкус и аромат. Това се налага от факта ,че ракията-екстракт не е стандартна и вкусовите са различни. След внасяне на последната порция екстракт е необходима една седмица за балансиране на вкуса и аромата, след което ракията се налива в стъклени бутилки.

 

                                                                            krushaКРУШОВА   РАКИЯ

 

/втора  рецепта/

             Отмерват се 50-60кг добре узрели  круши. Нарязват  се  на дребни парчета, които се насипват в дървен или в пластмасов сэд от 100-120л. Заливат се с 50л  вода с температура около 30 градуса, в която предварително е разтворена 10 кг захар .Разбърква се добре.

             200г хлебна мая се размиват в 1л хладка вода и се добавят в кашата при добро разбъркване.

             Оставя се за ферментация, през  време  на която се бърка по 1-2 пъти на ден.

             След приключване на ферментацията кашата се изварява с отделяне на първака и на патоките.

              Алкохолният градус се коригира  на 40  об%. Корегираната ракия се налива в дървено буре или в стъклен съд  за отлежаване.

 

                                                                        praskova ПРАСКОВЕНА  РАКИЯ

 

/втора рецепта/

            Отмерват се   250г ядки от праскови и горчиви бадеми.Счукват се  и се  поставят в емайлиран съд с вместимост 10л и плътно покриващ капак или дамаджана. Заливат се с 6.5л ракия. Добавят се и 8 г канела.

            Сместта се разбърква, съдът се покрива с капака и се настойва 2 седмици, през което  време сместа се разбърква по един път на ден.След това се внасят 250г захар, предварително разтворена в 0.5л вода. Разбърква се и се прецежда през двупластова марля или тензух. Бистрата ракия се налива в стъклени бутилки.

 

                                                                         ЛИМОНОВА  РАКИЯ

 

/втори  вариант/

          Отмерват се 200г ядки от бадеми,100г ядки от праскови, по 4 г канела и кориандър и 800г  захар. Всичко се счуква и се прехвърля в стъклен буркан с вместимост 8л. Сместа се залива с 4 л ракия, затваря се плътно и се оставя за настойване в продължение на една седмица, през което време бурканът се разклаща всеки ден по една минута. След това се прибавя 0.5л преварена вода. Разбърква се  и се прецежда през безцветен рехав памучен плат. Бистрата ракия се налива в стъклени бутилки за съхранение  и консумация.

 

                                                                    РАКИЯ  ОТ  ПШЕНИЦА

 

         Отмерват се 10кг пшеница  и се очиства чрез промиване с вода. Счуква се или се смила на месомелачка. Кашата се прехвърля в пластмасов бидон ,поставен  в помещение с температура около 25 градуса. Залива се с 30л вода с температура 30 градуса и се разбърква.Добавя се 0.5 г хлебна мая, размита  предварително в 3-4 л хладка  вода.Разбърква се добре  и се оставя да ферментира, през което време ежедневно се разбърква по 1-2 пъти.

         След приключване на ферментацията кашата  се дестилира и своевременно се отделят първакът и патоките. Алкохолният градус  на получената ракия се довежда  до 40 об% и се налива в дървен или стъклен съд за отлежаване.

 

                                                         ХЛЕБНА  РАКИЯ – БЪРЗА  РЕЦЕПТА

 

       5  кг захар се разтварят в 25 л преварена вода . Добавят се 200-250г хлебна мая и 25 средно големи сурови картофа, 3 чаши прясно сварено мляко и 4 хляба /типови/.

       Разбърква се добре до получаване на еднородна каша и се оставя да ферментира. След приключване на ферментацията кашата се изварява при описаните в първа част на книгата изисквания.